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Valbuena 5º año 2019
Épuisé

231,55

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Fiche technique

TypeVin rouge
Région
Cépages
Producteur
AllergènesContient des sulfites
Alcooli14,5%
Production :150 650 bouteilles

Le vin

Le Valbuena est, malgré la durée de son élevage en cave, le vin le plus 'jeune' de Vega Sicilia. Bien qu'offrant les mêmes traits de qualité que ses deux exceptionnels compagnons de cave, les emblématiques Único et Único Reserva Especial, le Valbuena montre un caractère propre, avec une imposante richesse aromatique et une sublime harmonie entre modernité et tradition. Un vin de grande maturité, au chêne bien endurci et une complexe association entre vinosité et fruité.

Le Valbuena est élaboré avec du tempranillo (ou tinto fino) et une petite proportion de merlot ; il fermente avec des levures autochtones et est élevé pendant cinq ans —d'où son nom— dans des récipients de capacités diverses (allant de barriques de 225 litres à des cuves de 20 000), de types et d'âges divers. Soit un total de trois ans dans le bois et de deux en bouteille : un processus très particulier pour un vin très spécial.

Les raisins de tempranillo proviennent de coteaux aux douces pentes, au sol hautement expressif et à fond calcique de Valbuena de Duero. Une exigeante taille en vert est réalisée sur la vigne dans le but d'obtenir des raisins concentrés et gorgés de caractère. La cave cherche à maintenir un style constant dans son élaboration de sorte que le vin exprime la singularité de chaque récolte et tout le caractère de ce terroir magnifique et austère.

Le résultat est toujours parfait. Un magnifique rouge à la robe d'un rouge bordeaux aux intenses reflets rubis. Un nez complexe offrant un parfait équilibre entre les arômes dérivés de l'usage exquis des bois et la parfaite maturité de raisins exceptionnels. Petits fruits des bois, fumée, mine de crayon, épices (poivres et vanilles), balsamique qui s'accentuent après un moment en verre et un halo mystique qui paraît inhérent aux vins de Vega Sicilia. En bouche, son toucher captive ; il est soyeux et expressif, puissant et équilibré, personnel et raffiné. Il prend congé sans réellement s'en aller, laissant un sillage d'élégance et d'hédonisme presque éternel.

NOTA : Nous conseillons de le décanter de deux à trois heures avant la dégustation.

Consommation et garde

Servir entre 16º C et 18º C

Accords mets et vins

Agneau rôti / Gros gibier au four / Cochon de lait grillé

Notations et médailles

202095 PK
201995 PK
201896 PK96 SK
201796 PK96 SK
201696 PK
201596 PK
PK: ParkerSK: Suckling

L'opinion des expertsL'opinion de Parker, Parker et Parker

The 2018 Valbuena comes from a cooler vintage with good yields that required sorting and selecting in search of a happy and vertical version of Valbuena, pushing a little more and giving the wine a little more oak, especially American (5%). It was produced with 96% Tinto Fino and 4% Merlot that went through a three- to four-day cold soak and fermented with indigenous yeasts followed by malolactic in stainless steel. The élevage was in new and used 225-liter oak barrels and 21,000-liter oak vats. It has 14.5% alcohol and a pH of 3.8 and 4.78 grams of acidity (tartaric), so it's ripe and with mellow acidity that gives it a mellow mouthfeel. This is a very spicy vintage for Valbuena, getting closer to the style of Único (while at the same time I felt the 2018 Pintia from Toro was getting closer to the aromatics of some vintages of Valbuena, like 2010). It was a late-ripening year with a tendency toward freshness in the wines. The palate is medium to full-bodied, with very fine tannins that made the wine nicely textured and very elegant. There is a lot of regularity in the Valbuena of the last few years, here with more tension and freshness of the 2017, a little more balsamic even. 180,580 bottles, 5,528 magnums and some larger formats produced. It was bottled in May 2021.

— Luis Gutiérrez (31/01/2023)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2018 - 96 PARKER

The obsession in 2019 was to avoid excess ripeness and to keep the freshness, so they did a softer vinification, used larger vats for the élevage and used less American wood. The 2019 Valbuena was produced with a blend of Tinto Fino with 3% Merlot. It has 14.5% alcohol, a pH of 3.88 and 4.6 grams of acidity. I love the nose; it is perfumed and subtle. And the wine is beautifully textured; the tannins are very fine, silky even, quite different from the tannins from the other 2019s from the group that I tasted next to this, Macán and Pintia. A triumph over the conditions of the year, it's a more elegant Valbuena than I anticipated. 190,490 bottles, 5,581 magnums and some larger formats produced. It was bottled in June 2022.

— Luis Gutiérrez (13/06/2024)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2019 - 95 PARKER

The 2020 Valbuena is from a year marked by COVID-19 and lots of rain before the harvest, which resulted in a more ethereal wine, with 14% alcohol, a pH of 3.9 and 4.45 grams of acidity. It was produced with 97% Tinto Fino and 3% Merlot, cooled down for 24 hours and then fermented with indigenous yeasts from a pied de cuve in stainless steel. It matured in barrel and oak vats during the first year, and in the second one, it aged exclusively in oak vats of different sizes, 8,500 and 21,000 liters. In 2020, the wine is finer-boned, it's more fluid, it's only medium-bodied, perhaps because of the dilution from the rain, and the tannins are fine-grained and polished, but there's less juiciness in the wine. It calls for food. With time in the glass, the wine opens up and becomes more aromatic, and it even seems to gain juiciness and change texture. This is a production of 186,286 bottles, 5,673 magnums and some larger formats. It was bottled in May 2023.

— Luis Gutiérrez (02/01/2025)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2020 - 95 PARKER

Commentaires de nos clients

4,9/5
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Le domaine

Bodegas Vega Sicilia

Bodegas Vega Sicilia

Fondée en 1864 par Eloy Lecanda et aujourd'hui dirigée par la famille Álvarez, Vega Sicilia est la cave la plus emblématique d'Espagne, l'une des plus anciennes du pays et, sans doute, l'une des meilleures au monde. Depuis 1915, moment où naissent ses deux grands vins, l'Único et le Valbuena, Vega Sicilia offre à ses exclusifs clients; liste à laquelle on n'a pas facilement accès — la chance de déguster...

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