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Pintia 2018
Épuisé

73,75

/ btlle. 0,75 L

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Fiche technique

TypeVin rouge
Région
Cépages
Producteur
AllergènesContient des sulfites
Alcooli15,0%
Production :149 449 bouteilles

Le vin

Pintia est à Toro ce que Vega Sicilia est à la Ribera del Duero. Ces deux caves centrent tous leurs efforts sur ce qui semble être leur obsession : la perfection. Le Pintia fut l'un des premiers rouges à confirmer la subtilité et l'élégance dont est capable le tinta de Toro lorsqu'on le connaît bien et qu'on le travaille avec soin et respect. Il marqua un avant et un après dans les vins de l'appellation Toro et éleva les standards de qualité à des niveaux jusqu'alors impensables. De puissants rouges, il y en a beaucoup à Toro, et certains autres sont très élégants, mais peu sont ceux qui unissent puissance et élégance d'une façon aussi magistrale que le Pintia.

Les raisins, vendangés à la main et sélectionnés sur le vignoble, sont soumis à une double sélection en cave et refroidis pour préserver leur intensité fruitée ; ils fermentent dans l'acier inoxydable et le chêne et reposent ensuite pendant un an environ dans un bois en majeure partie français. Le vin qui en sort est profond et intense, d'une robe à l'hypnotique couleur bigarreau et avec un nez net et distingué que dominent les arômes de fruit mûr (mûres et myrtilles), les bois nobles, les épices et des rappels balsamiques. En bouche il est ample et long, parfumé et rustique, tannique tout en étant aimable. Il évite les arômes liquoreux et les surmaturités grâce à une acidité millimétrique. Sa finale, chargée de vanilles et de fleurs bleues, culmine en une longueur qui s'éternise, capable de faire fondre le plus glacé des cœurs.

Quel est le goût de ce vin ?

Robe
Cerise / Liseré violacé
Nez
Expressif / Fruit rouge / Fleurs / Minéral
Bouche
Frais / Opulent / Équilibré

Consommation et garde

Servir entre 16º C et 18º C

Accords mets et vins

Faux-filet de veau / Légumes mijotés / Pot-au-feu

Notations et médailles

202094 PK
201994 PK
201895+ PK
201794+ PK95 PN95 SK94 DC
201695 PK94 PN94 SK
201594 PK
PK: ParkerPN: PeñínSK: SucklingDC: Decanter

L'opinion des expertsL'opinion de Parker, Parker et Parker

The 2018 Pintia comes from a cooler and wetter vintage when the grapes were picked between September 20th and October 7th, and it fermented in their new fermentation room where they feel they can be more precise. The wine still has 15% alcohol, with a pH of 3.82 and 4.6 grams of acidity. It had a shorter élevage this year and matured for 10 months in French and 18% American oak barrels, 81% of them new. The nose is very expressive, with bright cherry fruit, and the wine is fresher than the norm in the region, with integrated alcohol and oak, reflecting a very cool year, floral and perfumed. The palate is medium-bodied and reveals very fine and elegant tannins. This has to be one of the finest vintages of Pintia. 251,512 bottles, 14,144 half-bottles, 6,543 magnums and some larger formats produced. It was bottled in April 2020.

— Luis Gutiérrez (31/01/2023)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2018 - 95+ PARKER

The wine released in 2024 is the 2019 Pintia, from a very dry year when they did a softer vinification and used some 15% stainless steel for the élevage to keep the fruit and freshness. It fermented with indigenous yeasts in stainless steel and oak vats. It's a powerful year; the wine has 15% alcohol and is round and full-bodied. It's a heady and ripe Pintia. They had to be careful with the harvest date, and they harvested early and quite quickly. Even though the wine is ripe and heady, with notes of grenadine and small ripe berries, it's also exotic and spicy, quite showy, lush and full-bodied, with the 2019 tannins. It's a more powerful wine that is going to require patience. They produced 224,724 bottles, 6,587 magnums and some smaller and larger sizes. It was bottled in May 2021.

— Luis Gutiérrez (13/06/2024)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2019 - 94 PARKER

The 2020 Pintia is from a powerful year of concentration, so they were very careful with the harvest date, did a softer vinification trying to extract less and included amphorae and less toast in the élevage. It's opulent and juicy but gentle. The wine reached 15.5% alcohol and has a pH of 3.9 with 4.4 grams of acidity. It fermented in stainless steel and oak vats with indigenous yeasts. It was a very warm and dry vintage in Toro, with a heat wave before the harvest, so they had to rush to pick the grapes; and still the wine is richer and more powerful, even though the amphorae helped them contain the sensation of ripeness in the wine. It has a heady and ripe profile, very aromatic and showy, with notes of very ripe berries, prunes and decayed violets with a faint volatile twist. It matured 70% in new barrels, 10% in used barrels, 10% in stainless steel and 5% in clay pots. It's full bodied and lush, with abundant, slightly dusty tannins. It was a ripe and powerful vintage for Pintia, but it evolved nicely in the glass, showing less of its ripe side with time, which to me is a good sign. Some 14,304 half bottles, 209,009 bottles, 6,645 magnums and some larger formats were produced. It was bottled in August 2022.

— Luis Gutiérrez (02/01/2025)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2020 - 94 PARKER

Commentaires de nos clients

4,7/5
27 commentaires
Millésime:

Cave et vinification

Durée de l'élevage12 mois
Âge des barriquesNeuves
Type de boisChênes français et américain

Les vignobles

Âge de la vigneEntre 40 et 60 ans
SolAlluvions / Argilo-calcaire
ClimatContinental
Surface96,00 hectares