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Fiche technique

TypeVin rouge
Région
Cépages
Producteur
AllergènesContient des sulfites
Alcooli14,5%
Production :7 000 bouteilles

Le vin

Le grand vin de ce projet reliant San Pedro et les terres familiales Carlos Navascués Moncayo. Un vin puissant et profond, mûr, épicé et balsamique fabriqué à partir de vieux grenache, entre 60 et 70 ans, cultivé sur des sols d'ardoise de faible production à 650 mètres.

Mancuso est le nom d'une pièce d'or frappées sous le règne de Sancho Ramírez Aragonais.

NOTE: Nous vous recommandons de décantation avant de servir.

Quel est le goût de ce vin ?

Robe
Cerise / Robe d'intensité profonde / Reflets rougeâtres / Propre / Brillant
Nez
Intensité haute / Arômes fruités / Fruit mûr / Notes balsamiques / Notes épicées / Notes torréfiées
Bouche
Puissant / Onctueux / Expressif / Tanins polis / Qui a du caractère

Consommation et garde

16º C

Accords mets et vins

Gibier / Volaille / Charcuteries / Petit gibier / Fromages affinés / Daubes / Rôtis / Grillades

Notations et médailles

202194 PK
201993 PK
201892 PK16.5 JR
200692 PK
200596 PK
200491+ PK
PK: ParkerJR: Jancis robinson

L'opinion des expertsL'opinion de Parker et Jancis Robinson

The 2019 Mancuso was produced with head-pruned and dry-farmed Garnacha grapes that are over 60 years old and comes from three plots: one on slate soils, one on clay, stones and sand and one on clay and limestone. It fermented with indigenous yeasts and matured mostly in underground concrete vats, with part of the volume aged in 500-liter oak barrels. There is a complex nose of flowers, herbs and spices with a Mediterranean twist of esparto grass, turning more floral with time in the glass, more and more perfumed. It's medium to full-bodied with fine-grained tannins and a long, dry finish. This is better than the 2018; there's more freshness and finesse. Beautiful. 7,000 bottles were filled in September 2021.

— Luis Gutiérrez (11/11/2021)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2019 - 93 PARKER

New wine. Mid crimson. Sturdier than the most fashionable Spanish Garnachas. Masses of impact! This is more Châteauneuf than Gredos but it's great value. Jewelly sweet fruit but with enough tannin and acidity to keep it appetising. Really very exciting indeed – not least because there is a bit of evolution as well as this great fruit. Navascués strikes again! Beautifully rich yet composed for current drinking. VGV - Very Good Value.

— Jancis Robinson (17/03/2021)JancisRobinson.com Millésime 2018 - 16.5 JANCIS ROBINSON

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Cave et vinification

Matériau de vinificationBéton / Bois
Durée de l'élevage12 mois
Type de boisChêne français

Les vignobles

Âge de la vigneEntre 50 et 70 ans
SolArgilo-calcaire / Graveleux
Altitude650,00 mètres