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Chapoutier Ermitage L'Ermite Rouge 2020

Chapoutier Ermitage L'Ermite Rouge

2020
BIODYNAMIQUE
96-98
PARKER

Autres formats et millésimes

548,20

/ btlle. 0,75 L
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Fiche technique

TypeVin rouge
Région
Cépages
Producteur
AllergènesContient des sulfites
Alcooli14,0%

Le vin

L'Ermite possède une robe violine très foncée presque noir. Son nez est composé de fruits noirs avec des notes d’épices et d’encre. En bouche ses tannins très puissants et à la fois veloutés, notes de fumé, de poivre, exprime magnifiquement la Syrah sur ce terroir granitique. Selon le millésime, le vin peut être conservé de 30 à 60 ans, voire même de 50 à 75 ans

Quel est le goût de ce vin ?

Robe
Grenat / Sombre / Presque noir
Nez
Fruit noir / Épices / Encre de chine
Bouche
Tanins puissants / Velouté / Fumé

Consommation et garde

Servir entre 16º C et 18º C

Accords mets et vins

Gibier / Gibier

Notations et médailles

202096-98 PK
2019100 PK100 SK18.5+ JR
201898-100 PK18+ JR97 WS96 DC
2017100 PK96 SK18+ JR97 WS98 DC
201699 PK96-97 SK17.5+ JR98 WS99 DC
2015100 PK96 SK16++ JR98 WS91 DC
PK: ParkerSK: SucklingJR: Jancis robinsonWS: Wine spectatorDC: Decanter

L'opinion des expertsL'opinion de Parker, Jancis Robinson et Suckling

Another wine that topped out on my scale, the 523-case 2012 Ermitage l'Ermite is as profound an Hermitage as you can find. Coming from the granite soils located around the Chapel on the top of Hermitage hill, it's always the most tight, backward and structured of the releases, even more so than the Pavillon, which always seems to have another layer of sweet fruit to me. The 2012 is deeper and richer than the 2011, yet as with most 2012s, it more approachable and forward than the 2010 (and 2009 in this case). Exhibiting awesome notes of powdered rock, creme de cassis, liquid violets and lite gunpowder, it hits the palate with full-bodied richness, awesome mid-palate depth and building, ultra-fine tannin that frame the finish. It's an incredible wine that will won't start to become approachable until a decade after the vintage, and then will keep for three decades.

— Jeb Dunnuck (30/12/2014)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2012 - 100 PARKER

Racy, sinewy, polished with refined ripe fruit underneath but very skilfully hidden. Long and juicy and so very different from Le Méal, for instance. Much less burly. Splits the difference between Méal and Greffieux. Wonderfully lifted nose. Savoury.

— Jancis Robinson (10/05/2013)JancisRobinson.com Millésime 2012 - 18.5 JANCIS ROBINSON

Incredibly dense elderberry fruit with raw-meat, smoked-bacon, balsamic-vinegar, mushroom and tar aromas. But there are plenty of other nuances in this astonishing Hermitage! Gigantic fine tannins support the wide-screen palate that’s packed to the brim with richness, yet remains so bright and clean. Stunning stony minerality at the almost endless finish. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. Drinkable now, but best from 2027.

— James Suckling (03/03/2022)JamesSuckling.com Millésime 2019 - 100 SUCKLING

Commentaires de nos clients

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Cave et vinification

Durée de l'élevageEntre 10 et 20 mois
Âge des barriquesNeuves et d'un vin
Type de boisChêne français

Les vignobles

Âge de la vigne80 ans
SolGranite
ClimatContinental à influence méditerranéenne
RendementsRendements faibles

Le domaine

M. Chapoutier

M. Chapoutier

La tradition familiale de la Maison Chapoutier remonte à l'année 1808, même si ses vins ne commencèrent à être connus qu'à partir de 1990, lorsque Michel Chapoutier prit les rênes de l'entreprise et ouvrit un catalogue complet, varié et de grande qualité. Chapoutier est particulièrement connu pour ses extraordinaires Hermitage ; c'est sur cette appellation que la maison Chapoutier dispose de la propriété vitivinicole la plus étendue : 34 des 115 hectares qu'elle possède....

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