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Fiche technique

TypeVin Rouge
Région
Cépages
Producteur
AllergènesContient des sulfites
Alcooli12,5%

Consommation et garde

Servir entre 15º C et 17º C

Accords mets et vins

Agneau aux fines herbes / Riz à la viande / Lapin aux fines herbes

Notations et médailles

201993+ PK
201893 PK
201792+ PK15.5 JR
201680 PK91 PN
201592 PK91 PN
PK: ParkerPN: PeñínJR: Jancis robinson

L'opinion des expertsL'opinion de Parker et Jancis Robinson

Produced with Listán Negro from different vineyards, altitudes and soils, the 2018 Artífice Tinto fermented mostly in stainless steel with some stems, thanks to the new destemmer he bought. The wine matured separately in oak barrels and foudres for 10 to 11 months and then was blended together and bottled. It has a meaty note on the nose, quite different from the majority of Listán Negro wines from the island, reminiscent of boiled ham, with a smoky/flinty touch. It's juicy and very pleasant, with a soft texture. With time in the glass, notes of dried petals and subtle pumice stone emerge, along with a peppery twist and volcanic undertones. It has bright flavors and very good freshness, tasty, spicy and a little herbal with nuances that Pérez attributes to the use of the stems. It's only stems... but I like it! 8,500 bottles and 280 magnums produced. It was bottled in March 2018.

— Luis Gutiérrez (31/08/2020)Robert Parker Wine Advocate Millésime 2018 - 93 PARKER

A little raw. Light and fresh and a little chewy. Something not quite vinifera about this.

— Jancis Robinson (25/02/2020)JancisRobinson.com Millésime 2017 - 15.5 JANCIS ROBINSON

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Cave et vinification

Durée de l'élevageEntre 10 et 12 mois
Type de boisChêne français

Le domaine

Borja Pérez Viticultor

Borja Pérez Viticultor

Depuis qu'il a pris les rênes de l'affaire, dans les années 2011, Borja Pérez a toujours su quelles devaient être les bases de son projet vitivinicole à Tenerife : des sols volcaniques, un climat atlantique et des cépages locaux. Ses vins courent sur le palais, sans excès de bois et fruits d'une viticulture durable et biodynamique qui veut remettre à l'honneur des souches locales jusque là vouées à l'oubli. Borja possède en propre près de 6 hectares et quelques autres louées...

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