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De Sousa Caudalies Grand Cru

De Sousa Caudalies Grand Cru

BIODYNAMIQUE
94+
PARKER
93
SUCKLING
16.5
JANCIS ROBINSON
90
WINE SPECTATOR
93
DECANTER
Épuisé

95,40

/ btlle. 0,75 L

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Fiche technique

TypeChampagne
Région
Cépages
Producteur
AllergènesContient des sulfites
Alcooli12,5%

Le vin

La qualité commence dès le premier moment pour les soins apportés aux vignes et à la terre. Erick de Sousa exerce donc la culture biodynamique qui redinamine le terroir.

Là encore, il est possible de vérifier, dans cette Cuvée de Caudalies, la régularité qualitative de sa production. Ce blanc de blancs est cultivé à 100% en fûts de châtaignier (dont 15% neufs), les raisins proviennent de vieilles vignes âgées de plus de 50 ans.

Quel est le goût de ce vin ?

Robe
Jaune paille
Nez
Fruit blanc mûr / Brioche / Notes d'élevage
Bouche
Fin / Élégant / Complexe / Équilibré

Consommation et garde

Servir entre 8º C et 10º C

Accords mets et vins

Caviar / Fruits de mer / Turbot

L'opinion des expertsL'opinion de Parker, Jancis Robinson et Suckling

The intensely citrus colored NV Cuvée des Caudalies Grand Cru Extra Brut is 100% old-vines Chardonnay from Avize. (This edition is based on the 2013 vintage, with 50% of the perpetual reserve, and was bottled in April 2014 and disgorged in October 2017.) The wine opens with an intense, concentrated, still yeasty and toasty bouquet with lots of brioche and matured "réserve" aromas. Pure and linear on the palate but also rich and intense, with a charming roundness (dosage of five grams per liter), this is a still terribly young but well-structured and expressive Cuvée des Caudalies, and the finish reveals remarkable salty purity, complexity and mineral tension. I would surely enjoy the 2010 Millésime earlier than this reserve-dominated NV cuvée, as the aging potential should be excellent. Tasted in Reims, April 2018.

— Stephan Reinhardt (31/08/2018)Robert Parker Wine Advocate94+ PARKER

Delicate nose with some hint of passion-fruit aromas. Lively and quite ethereal. Pretty dry finish.

— Jancis Robinson (27/05/2015)JancisRobinson.com16.5 JANCIS ROBINSON

Old chardonnay vines from Avize, fermented in oak and a reserve wine solera blended in. This has a very focused and subtly complex personality with a deep-set, rich, peach, lemon and grapefruit feel. It delivers a long, salty mineral thread at the finish. Super concentrated and distinctive. Drink now or hold. Disgorged January 2019.

— James Suckling (02/09/2019)JamesSuckling.com93 SUCKLING

Commentaires de nos clients

5,0/5
1 commentaire

Les vignobles

Âge de la vigne60 ans
SolCalcaire
ClimatContinental